Jak vybrat jídelní stůl

Jídelní stůl slouží jako staletími osvědčený komunikativní prvek v naší společnosti. U jídelního stolu se obvykle scházíme se svými nejbližšími – s rodinou, přáteli nebo s hosty, abychom se podělili o příjemné chvíle. Pravidla stolování spočívají v detailech, které bychom neměli opomíjet.

Rozměr jídelního stolu zpravidla udává prostor jídelny a také počet pravidelných strávníků. Zpravidla nejoblíbenějším tvarem v českých domácnostech je obdélník, protože je prostorově nejméně náročný. Stoly kulaté a čtvercové bohužel vyžadují už více prostoru.

K tomu, abychom správně rozhodli o délce stolu, musíme znát správnou vzdálenost mezi lokty sedících osob. Svou důležitou roli zde také hraje rozmístění židlí u stolu. Šířka 90 centimetrů nám na stole navíc poskytne dostatečný prostor i pro sváteční dekorace. Pro ty, kteří si v malých prostorech nemohou dovolit větší stůl, je potřeba počítat s minimálním prostorem pro jednoho člověka 60 x 40 centimetrů. Výška stolu by se měla pohybovat mezi 72 a 76 centimetry.

Většina zákazníků se rozhoduje zejména mezi dvěma materiály: dřevem a sklem. Dřevěný stůl má svou osobitou vůni, kresbu, barvu, je příjemný na dotek a snadno se udržuje. Hodí se takřka do jakéhokoliv interiéru a díky kvalitním lakům je velice odolný a nemění svou barvu. Mezi častou úpravu dřeva patří voskování, které dřevu zachová jeho nejpřirozenější strukturu, na druhou stranu však potřebuje šetrnější zacházení. Sklo je velice moderní materiál, který v interiéru působí vzdušně, lehce a nadčasově.